5 tokajských vinárov, ktorých musíš osobne spoznať. Stretneš ich na festivale Košické slávnosti vína

Zelené roviny, ostré kopce, Bodrog a nekonečné hektáre vínnej révy. Na sklonku leta sa v Košiciach chystá každoročný festival najstaršieho nápoja v histórii – Košické slávnosti vína. Tentokrát sa budú konať 12. – 14. septembra. Nasledujúci článok ti predstaví osobnosti, ktoré svoje víno chodievajú na festival prezentovať už niekoľko rokov. Nájdeš medzi nimi drobnopestovateľov, dlhoročných vinohradníkov, medzinárodne uznávané značky i nováčikov so silnou víziou pre tokajský turizmus. Jeden deň na Tokaji s piatimi vinármi znie šialene, no vyzerá takto:


Badiánové, kávové a paprikášové víno / Jozef Krajnyik

Z historického hľadiska nie sú Svätuše iba obcou s románskym reformovaným kostolom: rodín, ktoré tu celé stáročia pestovali hrozno, bola plná dedina. Jozef Krajnyik sa sem v roku 1982 presťahoval z neďalekej Stredy nad Bodrogom. Za jeho celoživotnú a neplánovanú púť drobnopestovateľa vína sa postarala jeho manželka Mária. Tá mu na počesť menín darovala nožnice na obstrihávanie viničných kríkov – keď do Svätuše prišiel, vôbec túto činnosť neovládal. Jozefa údajne naučil strihať hrozno jeho svokor, a to za jediný deň, doslovne „do večera“. Rodina Krajnyikovcov je stelesnením skromnosti, pôvodnej slovenskej pohostinnosti a skutočnej radosti z práce: „Nikdy si nedelíme prácu podľa toho, či je vhodná pre ženu alebo muža. Robíme všetky úlohy spoločne a s radosťou. Keď sme naše víno začali predstavovať našim podporovateľom, získavali sme ich názor a učili sa pracovať ešte lepšie. Pomohlo nám to vymyslieť niečo iné, zaujímavé. Moju manželku napadli ochutené a ovocné vína výlučne z čerstvého ovocia bez pridania arómy,“ vraví Jozef. 

Vinár s 37-ročnou praxou odhaduje vek svojej pivnice za domom na aj takmer 300 rokov – romantickú atmosféru dotvárajú zapálené sviečky a Jozef tvrdí, že v minulosti sa v tejto pivnici počas vojny schovávali ľudia pred bombardovaním. Celý vinárov príbeh opätovne odkazuje na láskavosť jeho manželky – nachádzajú sa tu aj Máriine ručné opletené demižóny a ňou navrhnuté príchute vína. Pri ochutnávke je dostupný pomaranč, káva, baza alebo aj paprikáš s chilli. Spomedzi červených vín je určite zaujímavou voľbou Bányai Fekete, v ktorom podľa Krajnyikových fanúšikov doslova cítiť bobule hrozna. Dostupné ovocné kombinácie sú napríklad moruša, dula, broskyňa či jahoda.

TIP na Košické slávnosti vína: Paprikášové víno

Päťputňák s polnočnou vírivkou sú povinnosťou / Ostrožovič

Každý by mal raz zažiť autentického šéfa a húževnatú ikonu poprednej tokajskej firmy, Jaroslava Ostrožoviča, naživo. Ten si so svojou manželkou založili značku s rovnomenným názvom Ostrožovič v roku 1990 ako prvú privátnu firmu na slovenskom Tokaji. Na 58 hektároch vlastných vinohradov pracujú formou integrovanej produkcie, čo označuje tzv. predstupeň bio pestovania, ktorým ročne vyprodukujú aj 250 000 litrov vína. Jaroslav sa tak výrazne orientuje na kvalitu svojho vína už tri dekády, čo mu prinieslo medzinárodné ocenenia z krajín, ako sú napríklad Brazília, Spojené štáty americké či dokonca Juhoafrická republika. Hlava jednej z najznámejších vínnych brandov na Slovensku tvrdí, že tunajšie vína kvalitatívne rapídne vyrástli za posledných pätnásť rokov a sú hodné svetového meradla ako hocijaké iné vína z okolitých krajín. 

Firma Ostrožovič sa zameriava na vínnu turistiku, ktorá zahŕňa relaxačné pobyty v penzióne so štrnástimi vkusnými izbami, bazénom a vírivkou: „Našich zákazníkov čakajú obhliadky vinohradov a pivnice, degustácia či tradičná zemplínska kuchyňa. Na konci dňa sedíte o polnoci v Jacuzzi s teplou vodou a päťputňákom v ruke. Toto nemôžete zažiť nikde inde iba vo firme Ostrožovič. Kým v iných hoteloch je fľaša v bazéne prúser, u nás to je povinnosť,“ vraví Jaroslav. Zdrojom úspechu je podľa neho taktiež schopnosť vydržať všetky prekážky, serióznosť a neústavné vzdelávanie sa v odbore, no i iných odvetviach.

Značka Ostrožovič sa pýši raritami ako slamové či ľadové víno. Zatiaľ čo pri prvom type sa hrozno suší, čím sa odparí až 50% vody a z kila hrozna sa vylisuje len do dvoch decilitrov šťavy; ľadové víno je typické pre krajiny blízko Álp. Zamrznuté hrozno sa lisuje, kým voda vo forme ľadových kryštálikov ostáva v lise – takto sa odseparuje koncentrovaná hroznová šťava. Ľadové víno sa Ostrožovičovi podarilo pripraviť v rokoch 2005, 2007 a 2018, preto si ho budeš môcť vychutnať aj na Košických slávnostiach vína tohto roku!

Jaroslav Ostrožovič je veľkou inšpiráciou pre plnohodnotný rozhovor nielen o víne – návšteva jeho vinohradov s penziónom je skvelou formou vychutnávania tohto nápoja, ale i čerpania nových múdrostí ako viesť biznis.

TIP na Košické slávnosti vína: Ľadové víno

Luxusná hacienda & 60 ha bieleho vína / Chateau GRAND BARI

Vypína sa na kopci a zblízka takmer oslepuje zrak. Chateau GRAND BARI je od marca 2019 najnovšou a zároveň najhonosnejšou atrakciou na slovenskom Tokaji. Jej lokálni majitelia chceli v prvom rade predstaviť daný komplex ako unikát v tejto oblasti so zameraním na tradičné vinohradníctvo, ktoré sem priniesli Taliani. To má symbolizovať aj zvolená architektúra Chateau GRAND BARI. Pre svojich návštevníkov ponúka aj niekoľko hodinové prehliadky tokajskej expozície, degustačné miestnosti, stovky metrov verejne dostupných tufových pivníc, 12 prepychových apartmánov, konferenčné priestory, reštauráciu s veľkolepou terasou či výhľad zo zvonice. Pri takomto programe sa hostia oboznámia s tokajskou históriou a do hĺbky porozumejú vínnemu remeslu.

Firma Chateau GRAND BARI bola založená v roku 2011 a na trh so svojimi vínami vstúpila o päť rokov neskôr. Ich marketingový a PR manažér Pavol Krištín zaujme dokonalým výkladom o celkovom procese ročného spracovania takmer 300 000 litrov vína z tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Niektoré z nich je možné skladovať v podzemí: „Vína s archivačným potenciálom smú naši zákazníci skladovať v kójach tufových pivníc. Nachádza sa tu tradičné prostredie s 10 °C a 90 stupňami vlhkosti pre dosiahnutie čo najvyššej fľašovej zrelosti. Tieto flaše tu môžu byť skladované do času, aký si určí sám zákazník. K dispozícii máme zhruba 15 druhov vína z našich vlastných vinohradov o rozlohe 60 hektárov. 1 hektár sme darovali mestu Košice – z tohto hrozna pripravujeme typ pod značkou CASSAVITA, ktoré je distribuované vo viacerých prevádzkach v Košiciach a z predaja každého kusu odvádzame 1€ na zreštaurovanie Urbanovej veže,“ vysvetľuje Pavol.

TIP na Košické slávnosti vína: 2019 ročník CASSAVITA s novou chuťou

600-ročné pivnice a medaily z Malého Horeša / Pavol Géreši

Výnimočnou zastávkou naprieč tokajským krajom je jednoznačne dedina Malý Horeš (Kráľovskochlmecký rajón), o ktorej sa zmienka v historických kontextoch datuje až do 13. storočia. Vek jednej zo svojich 3 pivníc preto odhaduje známy drobnopestovateľ vína, Pavol Géreši, na viac než 500 rokov. On i jeho manželka Katarína sa vinohradníctvu začali venovať po svadbe v roku 1986 a odvtedy sa objavili v mnohých slovenských i zahraničných médiách. Zároveň sú vyhľadávaným pobytom pre vínne degustácie a prehliadky. Ich práca sa sústredí na neprechemizované hrozno, čo v praxi znamená, že veľký dôraz kladú na zelenú prácu a v priemere proti burinám striekajú len 6-krát. Nepoužívajú chemikálie ani umelé hnojivo a svoju pôdu obrábajú s rotovátorom, motykou alebo kosačkou.

Gérešiovci sa tešia nekonečnému množstvu diplomov, medailí a ocenení za kvalitne spracované hrozno, z ktorého majú (vrátane stolového) aj 50 druhov: „Neorientujeme sa úplne na módne odrody, ktoré nie sú typické pre náš kraj. Pestujeme viacero menej známych ako Zengő, Chrupka, Malverína, Medovec, Zweigeltrebe, Dornfelder alebo veľmi citlivú odrodu Blauburger, ktorú máme ako jediní v medzibodrožskej časti. Raritou je pre nás modrá sorta na červené víno Gamay, ktoré je prvé červené víno Beaujolais sezóny. Z neho zatiaľ disponujeme iba 13 koreňmi, no obsahuje silne výrazné zafarbenie a dá sa z neho pripraviť nefarbený pravý červený burčiak už na začiatku burčiakového obdobia. Minulý rok sme taktiež dosiahli rekord s levelom cukornatosti – 26 stupňov u sorty Medina,“ vysvetľuje Pavol. Typickou odrodou celej dediny Malý Horeš je Polyhos, ktorá je z historického hľadiska považovaná za veľmi starú a údajne ju do Karpatskej doliny doniesli Avari. Pri návšteve týchto stáročných viníc poskytuje rodina Gérešiovcov svojim hosťom kompletný výklad k 14-15 vínam a ich pestovaniu, domáce malohorešské koláče s kapustou či tvarohom, medzibodrožskú gulášovú polievku a na záver dňa prírodnú krkovičku s dusenou kyslou kapustou. Spoznanie historických pivničných a rozvetvených chodieb v pár metrovej výške je zážitkom, ktorý jednoznačne stojí za to.

TIP na Košické slávnosti vína: Malohorešská odroda Polyhos

Tokajský turizmus a výletné degustácie / Kvietok

Manželia Markovci majú v svojich cieľoch celkom jasno – od roku 2016 sa venujú pestovaniu a výrobe vína v dedine Veľký Kamenec s pôvodnou 50-ročnou pivnicou a novou vinicou. Valéria sa ako nevesta dostala do tohto kruhu práve kvôli rodine; svoje štúdium vinárstva absolvovali v južnomoravskej obci Lednice. Tu sa stotožnili s procesom, s ktorým pracujú aj vo svojom vinárstve Kvietok – ide o modernejšiu reduktívnu metódu v nerezových nádobách bez použitia kyslíka (opak oxidatívnej metódy). 

Tokajský kraj a víno presvedčili pár vrátiť sa žiť na východné Slovensko z veľkomestskej Prahy, ako vraví sama Valéria: „Jedným z hlavných dôvodov, prečo sme sa sem presťahovali, bolo pracovať na lokálnom turizme na Tokaji. Chceli sme do tejto oblasti pritiahnuť ľudí, aby tu trávili čas a spoznávali okolie. Pomáhame návštevníkom zorganizovať niekoľkodňové pobyty, ktoré zahŕňajú degustácie nášho vína, plavbu loďou na Bodrogu z Viničiek do Sárospataku v spolupráci s firmou LumixTrade s prehliadkou hradu a program podľa výberu našich návštevníkov.“

Vinárstvo Kvietok pracuje so základnými tokajskými odrodami ako Lipovina, Muškát žltý a Furmint. Keďže sa polohou nenachádzajú v zákonom vymedzenom území Tokaja, kde je možné vína vyrábať len tradičnou oxidatívnou metódou, umožňuje im to pracovať s tradičnými odrodami ľubovoľne a ukázať ich obrovský potenciál alternatívnym spôsobom. Zároveň však pracujú aj s inými odrodami, ktoré na Tokaji boli kedysi používané ako napríklad Rízling vlašský. Takto prinášajú aj zaujímavé vína s typickou mineralitou pre tento kraj. Markovci úzko spolupracujú so susedmi, a tak ich taktiež zapájajú do procesu registrovaných vinárov. Ide im predovšetkým o propagáciu tokajského regiónu a touto prioritou sa plánujú riadiť pri všetkých svojich aktivitách.

TIP na Košické slávnosti vína: Furmint 2016

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je IMG_9153-Edit.jpg

Biele, rosé alebo červené? Okús všetky spomínané odrody na Košických slávnostiach vína 12. – 14.9.2019! Hoci teraz už vieš, ktorých vinárov tam nájdeš, bude ich ďaleko viac. Tak starobylý nápoj si zaslúži trojdňovú oslavu. Viac na webe.

Mohlo by ťa zaujímať