Kam ísť túto jeseň na večeru? Navštívte týchto 5 košických reštaurácií

Košice su známe vysokou koncentráciou gastronomických podnikov v centre mesta i na jeho okrajoch. Toto je výber piatich reštaurácií, ktoré ponúkajú nevšedné menu, stali sa populárnymi zastávkami miestnych obyvateľov a turistov, a predstavujú svojim zákazníkom profesionálnu úroveň nielen v rámci svojho jedálneho lístka, ale i prístupu a domácej prípravy produktov. Zastavte sa na večeru v prevádzke Contro, Villa Regia, Nico Caffé, Yama a Ohnisko. 

Contro / Hlavná 45

Názov tohto podniku sa odvíja od talianskeho slova contra, čo v preklade znamená protiklad. V tomto duchu Contro vedie majiteľ Matúš Ščerba, ktorý si potrpí na reštauráciu s rodinným a útulným prostredím, kde sa podávajú tradičné slovenské i talianske jedlá na trochu iný, opačný spôsob. Napríklad sa na ich menu nachádza klasika sviečkovej na smotane ale z pravej hovädzej sviečkovice s tirolskými knedlíkmi. Najvyhľadávanejšími položkami na menu sú však rybie špeciality, a to od steakov a tataráka z tuniaka po kalamáre, mušle či slávky. Tie sú dostupné v troch variáciách – na paradajkovej omáčke, na smotane i bielom víne. V Contre sa pravidelne konajú tematické eventy ako Prosecco nights, či rôzne ochutnávky jedál a vín ako napríklad v minulosti talianskej ryby San Pietro.

Pri otázke, prečo sa Contro stalo obľúbeným miestom na večeru v Košiciach, Matúš zdôrazňuje v prvom rade efekt tej správnej emócie, ktorá v zákazníkovi ostáva dlho po návšteve. „Nie je za tým žiadne tajomstvo, jednoducho to robíme od srdca. Ľudia si pamätajú, ako sa u nás cítili a chcú sa vrátiť. Snažíme sa pripravovať si čo najviac surovín sami – pečieme si vlastný rozmarínový chlieb i tortellini di zucca. Tento typický taliansky pokrm je plnený tekvicou, parmezánom a sušienkami amaretti. Stále však chceme robiť veci trochu inak a tak ich robíme naslano so šalviou a maslom alebo nasladko ako dezert. Na našom stálom menu tiež nájdete teľacie plnené kapustné listy – holúbky – s arborio ryžou, zapekané s paradajkovou polpou. Chceme podávať dobré jedlo v rodinnom podniku, a to je značne cítiť.“

Villa Regia / Dominikánske námestie 3

Košická stálica Villa Regia tento rok oslavuje svoje 18. výročie na trhu, z čoho posledné dva roky jej kuchyňu vedie skúsený šéfkuchár. Ich pravidelnou klientelou sú podľa spolumajiteľky Eriky Garajovej obchodní cestujúci, zahraniční hostia i dlhoroční mestskí zákazníci. Špecialitou Villa Regia sú sezónne jedálne lístky, ktoré v sebe čo najviac zahŕňajú lokálne suroviny z daného ročného obdobia. V aktuálnom jesennom lístku sú preto kačacie hody, burčiak, tekvica a ich rozmanité využitie. Počas zimného obdobia sa pripravujú jedlá z diviny či cvikly. Jar je typická špargľovou sezónou, jedlami z jahôd, rebarbory či jahňacím mäsom na objednávku.

Jedným z populárnych pokrmov zákazníkov Villa Regia je predjedlo foie gras, teda kačacia pečeň zalievaná červeným vínom so škoricou a badiánom. „Naše foie gras ponúkame s kroketou z kozieho syra. Toto predjedlo zvyklo byť iba sezónnou špecialitou nášho menu, no získalo si tak silný úspech, že sme ju začali pripravovať aj mimo sezóny. Okrem iného si v rámci sezónnych ponúk pečieme vlastný zemiakový chlieb a pripravujeme si domáce kompóty, domácu nakladanú zeleninu ako prílohu ku rebrám a kolenám, džemy, dipy a podobne. Už 18 rokov je obľúbeným jedlom aj naša kyslá hubová mačanka, ktorá je dostupná tiež celoročne – nechávame ju ochutnať často aj zahraničných turistov, ktorí sú jej chuťou ohúrení.“

Nico Caffé / Kuzmányho 1

Na návštevu rohu oproti Radnici Starého mesta si v minulosti zvyklo mnoho Košičanov. Dnes tu vyše roka stojí celodenné bistro Nico Caffé, ktoré vzniklo ako franchise rovnomennej prešovskej prevádzky. Kuchyňa Nico Caffé sa orientuje na panázijskú ponuku, zahŕňajúc vietnamské a thajské polievky, thajské karí s domácim naanom, fried rice, pečený bravčový bôčik v soľnej kruste s ryžovými rezancami či indické butter chicken. Okrem iného sa tu na raňajky podávajú toasty z kváskového chleba vlastnej pekárenskej výroby, briošky či lievance.

Barista a spoluprevádzkar Viktor Štefančík poukazuje na skutočnosť, že v Nico Caffé sa snažia v prvom rade vyrábať si všetko svojpomocne – čapujú svoje kočovné pivo Kuzmánka, kávu Kavejo praženú v Liberci z dvoch 100 % Arabík a k jedlám podávajú vlastné pečivo. „Chceme byť čo najviac sebestační, preto čoskoro plánujeme otvoriť aj pekáreň Kromka. Nevedeli sme, ako nás v Košiciach príjmu, no mnohí zákazníci nás už niekoľko rokov registrovali v Prešove, a tak sme to riskli. Dnes tu fungujeme už viac než rok a celkom dobre sa nám darí. Mám rád tento roh Kuzmányho ulice, hneď vedľa križovatky. Je tu hlučno, no sedí sa tu príjemne a je tu cítiť mestskú atmosféru, ktorá skvelo funguje s typom nášho podniku.“

Yama – Culinary Plac / Námestie L. Novomeského 7

Dlhoročne známy priestor pôvodných diskoték je v novom šate od novembra 2019 pod názvom Yama – Culinary Plac. Tento podnik tu prevádzkujú dva manželské páry, jedným z nich sú Alexandra a Ján Hollí, ktorí chceli mestu dopriať dizajnový podnik s hudobnými podujatiami, zaujímavým programom a kvalitnou gastronómiou. Po polročnej prerábke sa Yama otvorila s vynoveným, vzdušným priestorom, no vzhľadom na situáciu s koronavírusom sa od marca museli zamerať hlavne na donášku street foodového jedla a miešaných drinkov v plastových sáčkoch s hashtagom #limopredospelych. V Yame sa pravidelne konajú štvrtkové kvízy, hudobné vystúpenia populárnych slovenských i zahraničných umelcov i degustačné večere či školy varenia. 

„Ľudia nás vnímajú ako podnik, ktorý poskytuje komplexné služby – kvalitné jedlo podávané netradičným spôsobom, profesionálne namiešané zážitkové drinky, bohatý kultúrny program. Momentálne sme veľmi radi, že sú u nás na dlhšom hosťovaní Šuhajíci pri panvici – Janík Lenhardt a Fero Sedlák. Sú synonymom vynikajúcej gastronómie s moderným prevedením. Používajú výlučne domáce suroviny, a tým podporujú lokálnych pestovateľov a chovateľov. Práve v tieto dni sme predstavili nový jedálny lístok, v ktorom hostia nájdu aj tradičnú mačanku či šišky, na ktoré máme veľmi pozitívne ohlasy. Yama je pre nás rodinný podnik, ktorý bol snom môjho manžela, preto mu venujeme všetok svoj čas, energiu a usilujeme sa o neustále zlepšovanie a napredovanie. Týmto prístupom si, verím, udržíme stáleho zákazníka, ktorý ocení úroveň, ktorú sa snažíme v Yame ponúknuť vo všetkých smeroch,“ hovorí Alexandra.

Ohnisko – Fire Dining & Brew Bar / Gorkého 9

Autorom projektu jednej z najčerstvejších košických prevádzok je Michael Thiry v spolupráci s vedením baru Ondrejom Ujhelim a Róbertom Vasiliakom. Za dvojmesačné fungovanie Ohniska v bývalej reštaurácii Hotela Rokoko si stihli nájsť rozsiahlu skupinu podporovateľov a fanúšikov práve vďaka ponuke jedálneho lístka a širokému výberu naturálnych vín a remeselných pív. V Ohnisku je väčšina jedál inšpirovaná severskými spôsobmi úpravy a chuťami Ázie, priamo z grilu Josper na drevené uhlie. Nedelia preto pokrmy na predjedlá, hlavné jedlá a polievky, ale odporúčajú objednať si rôzne jedlá a navzájom ich zdieľať. Ide o nový koncept stravovania, ktorý sa zameriava na kvalitné večere, domáce nízkoalkoholické fermentované limonády a prevažne ázijský štýl servisu. 

„V budúcnosti plánujeme náš jedálny lístok obmieňať aj vzhľadom na sezónne ingrediencie, ktoré vieme zohnať u lokálnych dodávateľov. Na zimné obdobie máme už teraz pripravenú veľkú zásobu fermentovaných surovín, ktoré upravujú črevnú flóru a sú omnoho viac nasýtené živinami. Okrem iného sa snažíme priblížiť sa čo najnižšej produkcii odpadu, nechávame si vyrábať vlastné pivo v spolupráci s Pivným Raušom, hovädzie steaky u nás zrejú v špeciálnej komore a k jedlám ponúkame aj širokú škálu ginov v kombinácii s morskými riasami, čiernymi cherry paradajkami alebo morskou vodou. Jedným z populárnych jedál, ktorými sme sa u Košičanov osvedčili, je huspenina z polievky pho – phospenina. Z menej tradičných vecí, ktoré sa nachádzajú na našom menu, sú francúzske ustrice a úhor. Verili sme, že toto mesto je pripravené na podnik zameraný na večerný servis, preto sme spojili kvalitný bar so širokou ponukou remeselného alkoholu s ohňovou kuchyňou, hovorí Róbert Vasiliak.

Zastavte sa na večeru v Košiciach. O netradičné ubytovanie v centre mesta sa postarajú dizajnové izby Invisible Hotela, situované pár minút od hociktorej zo zmienených reštaurácií.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Zdieľaj nás na sociálnych sieťach:

Mohlo by ťa zaujímať